Kodin energiankulutus

Suomessa energiankulutus on suurta. Asukasta kohden laskettuna energiankulutus on EU-maiden korkeimpia. Syitä Suomen suureen energiankulutukseen ovat kylmä ilmasto, suuri pinta-ala, harva asutus, energiaa kuluttava perusteollisuus ja korkea elintaso. Elintason nousun myötä myös energian kulutus on kasvanut. Käytämme energiaa asuntojen ja julkisten rakennusten (koulut, kaupat, kirjastot..) lämmitykseen ja ilmastointiin, erilaisilla kulkuvälineillä liikkumiseen sekä erilaisiin arkipäivän toimintoihin. Kaikkiin edellä mainittuihin seikkoihin ei yksi kuluttaja voi vaikuttaa, mutta kestävämmän tulevaisuuden puolesta on kuitenkin paljon tehtävissä. Energiankulutukseen liittyvien asioiden tiedostamisella ja tietämyksen pohjalta tehdyillä valinnoilla on suuri merkitys niin ympäristön kuin oman taloudenkin kannalta.
 
 
Energiankulutus

Kuvan lähde: Energiaopas


Kodin energiankäytöstä noin puolet kuluu asunnon lämmitykseen, viidesosa veden lämmitykseen ja loppu kuluu valaistukseen ja kodin sähkölaitteisiin. Energiankulutus voidaan jakaa suoraan eli välittömään javälilliseen energiankulutukseen. Välitön energiankulutus tarkoittaa sitä energiaa, jota kuluu kun käyttää laitetta. Välillinen energiankulutus puolestaan tarkoittaa sitä energiamäärää, joka on kulunut laitteen valmistamiseen.


Miksi vähentää energiankulutusta?

- uusiutumattomat energialähteet hupenevat kovaa vauhtia ja loppuvat aikanaan
- fossiilisten polttoaineiden (kivihiili, öljy, maakaasu) käyttö voimistaa kasvihuoneilmiötä
- myös uusiutuvan energian (tuuli-, vesi-, aurinko- ja biovoima) tuottaminen kuormittaa ympäristöä
- säästöt sähkölaskussa


Tiesitkö?


Kaikkien kodin laitteiden yhteinen valmiustilakulutus (stand-by -tilat) on 5-10 % kodin sähkön kokonaiskulutuksesta.

Kodin viihde-elektroniikan sähkönkulutuksesta noin puolet syntyy valmiustiloista. Vain pieni osa sähkönkulutuksesta muodostuu itse viihde-elektroniikan käytöstä.

Akkukäyttöisten laitteiden laturit kuluttavat energiaa, vaikka laitetta ei enää ladattaisikaan. Irrota laturit seinästä latauksen jälkeen.

Irrottamalla käyttämättömät laturit seinästä ja välttämällä valmiustiloja, syntyy selviä säästöjä -lompakko ja luonto kiittävät! Vuodessa säästö voi olla jopa useita kymmeniä euroja. Esimerkki


Tehtävät tunnille



1. Sähkölaitepäiväkirja. Kuinka montaa sähköllä toimivaa laitetta käytit eilen? Mitä laitteita käytit? Minkä sähkölaitteen käytöstä voisit luopua vähäksi aikaa? Entä kokonaan? Julkaise päiväkirjasi ja pohdintasi kommenttina. Muista lisätä kommenttiin nimesi ja luokkasi.


2. Tutustu kodin energiaoppaaseen. Mieti viisi mielestäsi keskeisintä toimenpidettä, joiden avulla voit säästää energiaa kotonasi. Perustele valintasi. Kommentoi luokkatovereidesi ideoita. Lukukauden lopulla äänestämme luovinta energiansäästövinkkiä.



Lähteet



Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Energia. https://peda.net/yhdistykset/bmol-ry/koulutus/eyy/yhteinen_ymparisto/energia [luettu 2.2.2015]

Kodin energiaopas. Energiankulutus. http://www.tts.fi/kodinenergiaopas/energiankulutus.htm [luettu 2.2.2015]

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Motiva Oy. 2003. Energiaverkko. Koti ja energia.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Motiva Oy. 2003. Energiaverkko. Energian käyttö. http://elearn.ncp.fi/materiaali/kainulainens/energiaverkko/energian_kaytto/energian_kaytto.htm [luettu 2.2.2015]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti