Kestävät ruokavalinnat

KESTÄVÄT RUOKAVALINNAT


Jokaisen täytyy syödä päivittäin. Sillä, mitä valitset lautasellesi, on merkitystä oman terveyden lisäksi myös ympäristölle. Jokaisen ihmisen ruokavalinnoilla on merkitystä kestävän kehityksen ja maapallomme tulevaisuuden kannalta, sillä sellaista ruokaa tuotetaan, mitä ihmiset syövät. Jokainen on kuullut ilmastonmuutoksesta, joka etenee, ellemme tee jotain. On myös muitakin ongelmia: viljelysmaita ei riitä ikuisesti ja makea vesi uhkaa loppua. Jokainen ihminen voi vaikuttaa maapallomme tulevaisuuteen tekemällä kestäviä valintoja arjessaan.



Kuvan lähde täältä


FAKTOJA:

* Ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä ruokatuotanto aiheuttaa noin 20 % (saman verran kuin liikenne!).
* Viljelysmaata raivataan jatkuvasti lisää, sillä maatalous tarvitsee viljaa ruokkiakseen mm. nautoja ja sikoja.
* Maatalousmaasta 70 % käytetään eläinperäisen ruoan tuotantoon.
* Maatalous on suurin makean veden kuluttaja maapallollamme.
* Jos viljaa, jota kasvatetaan eläimille, alettaisiinkin tuottamaan suoraan ihmisille, riittäisi maailman ihmisille enemmän ruokaa ja viljelymaata tarvittaisiin vähemmän eli uhanalaiset lajit saisivat pitää kasvuympäristönsä.



MITÄ JOKAINEN MEISTÄ VOI TEHDÄ?

1. Maatalous tuottaa lihaa, kananmunia ja maitotuotteita, joten ensimmäinen muutos, jonka jokainen voi tehdä, on vähentää lihan, munien ja maidon kulutusta, jos vain mahdollista. Vähennettyjä ruoka-aineita voi korvata kasviksilla, kalalla, palkokasveilla, viljalla ja pähkinöillä. Proteiinin saantiaan ei tarvitse vähentää, sillä kasvikunnasta löytyy tuotteita, jotka ovat proteiinipitoisia, kuten palkokasvit ja pähkinät ja viljat sisältävät myös proteiinia. Maitotuotteista saa kalsiumia, joten jos vähennät niitä, saat kalsiumia edelleen mm. pikkukaloista, kuten muikusta ja silakasta sekä vihreistä vihanneksista, hedelmistä ja manteleista.

==> On siis kyse omista valinnoista ja tottumusten muutoksesta.





Kuvan lähde täältä


2. Toinen muutos, jonka meistä jokainen voi tehdä, on vaihtaa tehotuotetut ja kaukaa tuodut elintarvikkeet vastuullisesti ja lähellä tuotettuihin. Luomua ja lähiruokaa suosimalla voi vaikuttaa kestävämpään tulevaisuuteen. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, jotka aiheuttavat maaperän ja vesistöjen pilaantumista ja myrkyttävät lajeja, joita ei ole tarkoitus myrkyttää. Lähiruokaa suosimalla tuet paikallista osaamista, säästät luontoa, koska ei tarvita pitkiä kuljetusmatkoja ja vähemmän pakkausmateriaaleja ja vältyt säilöntä- ja muilta turhilta lisäaineilta, koska tuotteet kulkeutuvat lyhyessä ajassa tuottajilta kuluttajille.


TEHTÄVÄT

Mieti eilistä tai tämän aamuista aamupalaasi kotona ja vastaa kysymyksiin 1., 2. ja 3. Vastaa kommentoimalla tämän tekstin kommenttikenttään. Muista laittaa kommenttiisi etunimesi ja luokkasi.





Kuvan lähde linkki

1. Mitä seuraavista ruoka-aineryhmistä kuului aamupalaasi:

-maitotuotteita (esim. maito, jogurtti, viili, raejuusto, juusto)
- kasviksia, hedelmiä tai marjoja (esim. kurkku, tomaatti, mustikka, mansikka, banaani)
- viljatuotteita (esim. leipä, murot, puuro, mysli)
- rasvoja (esim. voi, margariini, pähkinät, siemenet)
- lihaa, kalaa, kanaa tai muuta lihaa (esim. leikkeleet, kala, leivonnaiset, joissa lihaa)
- kananmunia

==> Kirjoita vastaukseksi ne ruoka-aineryhmät, joista söit aamupalalla eilen tai tänään.

2. Tutustu tästä linkistä löytyvään listaan satokausikasviksista.

Etsi löytyykö tämän kuukauden kohdalta aamupalaksi syömiäsi kasviksia, hedelmiä tai marjoja eli onko syömiesi kasvisten satokausi tässä kuussa.

==> Kirjoita vastaukseksi mitä kasvista/hedelmää/marjaa söit ja kuuluuko se satokauteen tässä kuussa.






Kuvan lähde täältä


3. Onko syömäsi ruoka Suomessa tai lähellä tuotettu?

Jos tiedät tai muistat, mistä syömäsi ruoka on peräisin tai missä se on tuotettu ja mikä sen merkki on, kirjoita ne vastaukseksi.

(Esim. söit aamupalaksi ruisleipää, maitoa ja banaanin. Leivän päällä on margariinia, useita juustoviipaleita, kinkkua ja tomaattiviipaleita. Muistat, että juomasi maito on Valion maitoa, margariini Oivariini - merkkistä ja juusto Oltermannia. Muistat myös, että tomaatit ovat suomalaisia ja banaani Chiquita - merkkistä.)

==> Mikäli et tiedä tai muista kaikkien syömiesi ruoka-aineiden merkkejä tai alkuperää, selvitä ne Internetin avulla ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

- Voiko kyseistä raaka-ainetta tuottaa Suomessa?
- Missä on lähin paikka, jossa sitä voi tuottaa? Käytä apunasi linkkiä: http://www.aitojamakuja.fi/haku.php
- Mistä se on tuotu Suomeen tai missä yleensä kyseinen raaka-aine tuotetaan? (Esim. S -ryhmän kauppojen banaanit tulevat yleensä Suomeen Costa Ricasta.)

4. Mieti, miten voisit tehdä ateriastasi enemmän kestävän kehityksen mukaisen.

(Esim. leiväksi voisi valita lähellä tuotettua ruisleipää, päälle voisi laittaa vähemmän juustoa ja kinkkua, tomaatin voisi vaihtaa ulkomailla satokaudessa olevaan tomaattiin ja maidon voisi vaihtaa luomumaitoon.)

==> Kirjoita vastaukseksi, minkä aamupalaasi kuuluvan ruoka-aineen voisit korvata paremmalla kestävän kehityksen ajattelun mukaisesti tai minkä kulutusta voisit vähentää.

+ Bonustehtävä!

Bonustehtäviä tekemällä saat lisäpisteitä opettajalta. Vastaa bonustehtäviin myös kommentoimalla tätä blogitekstiä. Muista laittaa nimesi ja luokkasi omaan kommenttiin.

a. Selvitä kotona, mitä elintarvikkeita käytätte ja mistä ne ovat peräisin.

Selvitä käytetäänkö teillä:
- luomutuotteita
- lähiruokaa eli lähellä tuotettuja elintarvikkeita tai ruoka-aineita
- satokauden kasviksia, hedelmiä tai marjoja
- lähialueen kalaa

b. Mikä olisi helpoin muutos, jonka voisit tehdä, jotta saisit muutettua ruokavaliotasi ympäristöystävällisemmäksi?

Valitse seuraavista ainakin yksi:
- maitotuotteiden vähentäminen
- lihan vähentäminen
- kalan lisääminen
- suomalaisen viljan lisääminen
- pähkinöiden lisääminen
- kasvisten lisääminen
- satokausikasvisten suosiminen
- luomutuotteiden suosiminen
- lähellä tuotettujen elintarvikkeiden ja ruokien suosiminen

Tässä tekstissä käytetyt lähteet:
Aitoja makuja. [ http://www.aitojamakuja.fi/ luettu 2.2.2015.]
Ilmasto-opas. Ilmastomyönteinen ruoka. [ http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html luettu 3.2.2015.]
MTK. Hyvää suomalaista lähiruokaa. [http://www.mtk.fi/maatalous/lahiruoka/fi_FI/hyvaa_suomalaista_lahiruokaa/ luettu 2.2.2015.]
Satokausikalenteri [http://www.satokausikalenteri.fi/ luettu 3.2.2015.]
WWF. Ruoka. [http://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/vastuullinen-elamantapa/ruoka/ luettu 2.2.2015







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti